Reklama
 
Blog | Karel Polanecký

Pomůže podzim Nové zelené úsporám?

 

Program Nová zelená úsporám může letos rozdělit 1,9 miliardy korun na energetické renovace rodinných domů a jejich vytápěcích systémů. Od dubnového spuštění do konce srpna podaly majitelé rodinných domů žádosti, k jejichž uspokojení bude stačit necelých 300 milionů korun. To je málo, z pohledu počtu domů, kterým by se zateplení hodilo, hodně málo.

V příštích dvou měsících skoro jistě poroste počet žádostí o dotaci rychleji než dosud. Odevzdají je domkaři, kteří si na přípravu udělali čas během léta, a navíc se dá počítat s psychologickým efektem blížící se zimy. Moje osobní zkušenost říká, že největší poptávka po opatřeních ke snížení spotřeby energie na vytápění přichází v září a sebelepší marketing s tím nehne. Přesto je vysoce pravděpodobné, že vyčleněné peníze nebudou do termínu pro poslední příjem žádostí na konci října vyčerpány. Přitom ve srovnání s částkou rozdělenou od dubna 2009 do října 2010 v rámci „staré“ Zelené úsporám jde o desetinový zlomek.

Chtělo by to znovu a lépe

Program má určitě vyšší ambici než podpořit opravu několika stovek domů za rok. Věřím, že jeho autoři nebudou sveřepě trvat na stavajícím nastavení a přistoupí k úpravám. Nízký zájem je pro Novou zelenou úsporám větší hrozbou než riziko, že peníze nebudou rozděleny výhradně na projekty s optimálním poměrem investičních nákladů k dosažené úspoře.

Reklama

V žádném případě nevyzývám k tomu, aby program začal podporovat všechna opatření vedoucí k „aspoň nějaké“ úspoře. Ale prostor pro zvýšení počtu zájemců určitě existuje, aniž by autoři programu museli přistupovat k nepřijatelným kompromisům z pohledu fungování domu po dokončení podpořené rekonstrukce.

Když je úspora „malá“

Na webu Nové zelené úsporám najdete kalkulačku, která po zadání parametrů plánované rekonstrukce odhadne, jestli máte nárok na dotaci. Udělal jsem jednoduchý pokus – zadal jsem přízemní rodinný dům s plochou půdorysu sto metrů čtverečních, nevytápěnou půdou, novými okny, zatepleným stropem a izolovanými podlahami. Předmětem projektu by bylo kompletní zateplení obálky domu izolací tlustou 20 cm (druh izolace kalkulačka nerozlišuje). Výsledek mě vzhledem k vlastním propočtům nepřekvapil – projekt nemá nárok na podporu, dosažená úspora není dostatečná.

Tenhle program není pro starý

Tenhle program zatím není pro lidi, co předělávají staré domy. Když musíte měnit podlahy, protože na stávajících hrozí při cestě do spíže výron v kotníku, tak nekoukáte, jestli zrovna běží nějaký dotační program. Ale když už je podlaha vybouraná, tak tepelnou izolaci pod novou dáte. A tím jste ztratili body potřebné pro získání dotace v programu, který přijde o pár let později.

Není to můj osobní problém – dosavadním průběhem rekonstrukce jsme se vyšvorcli natolik, že v příštích dvou letech nepřichází fasáda a zateplení v úvahu. Ale jako tip pro rozšíření okruhu možných příjemců dotace z Nové zelené úsporám se nebojím říct, že komlexní zateplení obvodových stěn pořádnou vrstvou izolace je projekt, který si díky rozsahu i dosaženému efektu dotaci zaslouží. A když program ještě pár let vydrží, tak si možná jednou stoupnu do fronty.