Reklama
 
Blog | Karel Polanecký

Putinova ruka, hromada dřeva a vrstva izolace

Nejsem věštec, abych dokázal předpovědět, kam se posune ukrajinská krize za půl roku. Moc bych si přál, aby se mé oblíbené Ukrajině a přátelům, které tam mám, vyhnula válka. Zároveň je i mně bližší košile než kabát a nemůžu zahnat úvahy o tom, jak dění na východě Evropy ovlivní život v jejím středu. O šestiměsíčním výhledu mluvím proto, že v listopadu si budeme muset zatopit a půldruhého milionu domácností topí zemním plynem – dováženým ze tří čtvrtin z Ruska přes Ukrajinu.

Ve sporu s Ukrajinou hraje Vladimir Putin energetickou kartou jako jedním z hlavních trumfů. Ukrajincům dává jasně najevo, že podmínky pro dodávky plynu, ale i jaderného paliva, určuje ruská strana. A Evropa už od roku 2009 dobře ví, že moskevské vedení výpadek v příjmech za prodaný plyn nebolí natolik, aby přerušení dodávek ze strategických důvodů nevyužilo. Pravděpodobnost, že příští zima bude z pohledu pravidelnosti dodávek plynu dost nervózním obdobím, není malá.

Hromady dřeva

Co můžu udělat, abych se proti strategickému rozhodnutí ruského prezidenta snížit dodávky plynu zajistil? Při procházce po naší východočeské obci by se na první pohled zdálo, že odpověď je jednoduchá. U většiny domů (včetně našeho) je vidět hromada dřeva v různé fázi zpracování. Vytápění dřevem vyjde podstatně levněji než zemní plyn i v případě, že nakupovaná polena jsou předzpracovaná. V lesnatých oblastech je tedy závislost na zemním plynu nižší než ve městech. Přesto se ani majitel domku s vyskládanými metry naštípaných polen nemůže tvářit, že se ho případné přerušení dodávek ruského plynu nedotkne.

Kdyby Rusko přerušilo dodávky plynu na delší dobu, nebo v případě výrazného nárůstu ceny, patrně by stoupla poptávka po palivovém dřevu. To by logicky znamenalo nárůst ceny dřeva, vyplatilo by se ho vozit na větší vzdálenost. Obyvatelé nových domů v satelitech by v určitém okamžiku mohli i na regionálních trzích se dřevem začít přeplácet tradiční venkovské zákazníky. A kdo z nás vlastní takový kus lesa, aby se si toho nemusel všímat? Na zahradě takovou hromadu dřeva nemá prakticky nikdo.

Reklama

15 centimetrů pro všechny

Dostávám se tam, kde by každá debata o závislosti na ruském plynu měla začít, tedy ke snižování spotřeby. Když spálíme méně plynu, budeme jednoznačně odolnější. Když budeme dřevo spalovat v dobře zateplených domech, vystačí nám pro víc domácností. Vzhledem k tomu, že obvodové stěny má zatepleny jen každý desátý rodinný domek starší dvaceti let, tak prostor pro zlepšení zůstává obrovský. Právě nepředvídatelná rychlost růstu ceny plynu i ostatních paliv (včetně dřeva) hovoří proti aktuálním propočtům, podle kterých má zateplení domu velmi dlouhou návratnost.

Zateplení domu je pro nás významnou prioritou z pohledu, za co budeme v příštích letech utrácet. Vedle nejistého vývoje cen vázaného na ještě méně předvídatelné kroky Vladimira Putina mám i další důvody. Postupem let mě bude práce se dřevem víc a víc bolet. Pětašedesátiletý soused se sice sekerou pořád ohání zdatně, ale občas si už postěžuje. Patnáct centimetrů izolace na stěnách jistě sníží roční počet úderů do polena. Přijde mi, že přínos zateplení ve výhledu dvaceti let je jistější než v případě penzijních fondů.